Finansiering af et byggeprojekt

Mange vælger at være sin egen bygherre, idet man starter med at købe en byggegrund eller en saneringsmoden ejendom, hvorefter man selv bygger huset, og man kan så låne til byggeprojektet enten i banken eller hos realkreditinstituttet. Hvis man har en god opsparing, så er det nemmere at klare finansieringen, da man så ikke får brug for så mange lån til byggeriet, men hvis man blot har et godt job med lønkonto, så skal man ofte delfinansiere byggeprojektet lidt ad gangen. De fleste banker accepterer at give tillægslån til byggeriet, idet man naturligvis skal kunne dokumentere en værdistigning ved ejendommen for eksempel ved at medbringe fakturaer på materialer samt håndværkerudgifter

 

Indhent først lånetilbud

Det er nøjagtigt samme situation, når man ønsker at bygge til sin nuværende ejendom, der måske skal bygges større eller blot renoveres. Hvis man har en friværdi eller opsparing, så er det nemt at få finansieret byggeriet, idet man kan optage et tillægslån ved sit realkreditinstitut. Man skal huske på, at man skal have finansieringen på plads før byggeriets start, og før man har skrevet kontrakt med håndværkerne.

Man bør altid starte med at lave et budget for byggeriet, hvor man kender til de væsentlige udgifter, således man kan lave et realistisk budget eventuelt i et regneark. Ud fra disse anskuelser kan man så finde et passende lån, der kombineret med privatøkonomien kan finansiere hele byggeriet. Man bør derfor starte med at indhente flere forskellige lånetilbud, så man bedst kan finde det mest favorable tilbud. I mange tilfælde skal der foretages en ny vurdering boligen, idet man så kan sammenligne boligens aktuelle handelsværdi og en anslået handelsværdi efter byggeriets afslutning. Man bør huske på, at det kun er muligt at optage de billige realkreditlån på op til 80 % af ejendomsvurderingen før byggeriets påbegyndelse, så i visse tilfælde bliver det nødvendigt med et supplerende banklån. Du kan prøve denne låneberegner og se hvor meget du har mulighed for at låne.

 

Forhåndslån

Dit realkreditinstitut vil derefter på baggrund af en besigtigelse og arkitekttegninger udarbejde en vurdering af byggeprojektet, og herefter udfærdiger de et konkret tilbud om et forhåndslån (tillægslån). Man kan kombinere dette forhåndslån med et byggelån i banken. Praktisk fungerer et forhåndslån på samme måde som et normalt realkreditlån, men pengene udbetales på én gang og indsættes på en spærret konto i banken og betales direkte til håndværkerne, efterhånden som byggeriet skrider fremad. Der opstår nogle gange den situation, at realkreditinstituttet naturligvis har pant i ejendommen, men da byggeriet ikke er færdigbygget, så har de ikke fuld sikkerhed for lånet, så derfor kan der undertiden blive nødvendigt med en bankgaranti. Omkostningerne i den forbindelse er på 0,5625 procent pr. påbegyndte tre måneder samt 750 kr. i etableringsgebyr for garantien samt en tinglysningsafgift til staten og endeligt 3.000 kr. for byggekontoadministration.